Fotografie rond 1900

Mijn overgrootvader Jan Voerman Sr. kocht al rond 1900 een houten reiscamera waarmee foto’s konden worden gemaakt op glasplaten van diverse formaten. Hij kocht de camera bij de firma Groote die was gevestigd op de Kalverstraat 43 en deed in ‘Photographie Artikelen’ Jan Voerman leerde fotograferen van plaatsgenoot Luite Klaver in Hattem. Hij leerde de techniek ook aan de zonen Tijs en Jan. Mijn opa Jan Voerman Jr. maakte veel foto’s als voorstudies voor de Verkadeplaatjes. Hij gebruikte diverse reiscamera’s. De camera’s en veel glasnegatieven zijn bewaard gebleven.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: