De laatste dagen van de IJsselschilder Jan Voerman sr.

De maand mei in 1940 is een van de warmste ooit. Alle bloemen en bomen staan in bloei. Dan zijn er vliegtuigen en bommen. De IJsselbrug bij Zwolle wordt opgeblazen. Jan Voerman sr. wordt geëvacueerd nu de oorlog uitbreekt.

Eenmaal weer terug in zijn vertrouwde huis sterft hij in 1941. Een lange stoet mensen loopt achter de koets met zijn kist. De luchten zijn donker. Een laatste reis. In veel kranten wordt aandacht besteed aan het overlijden van de IJsselschilder. In de Homoet is zelfs de hele voorpagina aan Voerman sr. gewijd.

De huizen aan de Gelderse Dijk in Hattem worden een voor een verkocht. Zoon Tijs, die alles op zijn naam heeft staan, verkoopt sommige woningen zonder dat met zijn broers en zus te delen. Het zuideratelier blijft het langst in familiebezit. Veel werk van de schilder wordt weggegooid. Vooral de kleine paneeltjes met siccatief, die nooit goed gedroogd zijn en die nu aan elkaar kleven. Er verdwijnen ook veel tekeningen. Een grote doos wordt bij het vuilnis gezet. Het wordt door een liefhebber gered en zal later in het bezit komen van Voermanverzamelaar Henk van Ulsen.

Dit is een kort stukje uit het nieuwe boek over de schilders Jan Voerman sr. en jr. van de IJssel tot Verkade, met unieke verhalen en afbeeldingen uit het familie archief. Het verschijnt in juni 2021.

Begrafenisstoet van Jan Voerman sr.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: