Jonkvrouw Maria Anna de Villeneuve

De moeder van mijn over-overgrootmoeder Willemina Rahder van Voorthuyzen (1813 1887) is jonkvrouw Maria Anna de Villeneuve uit Leerdam. De familie is van adel en komt oorspronkelijk uit Frankrijk. Voorouders waren edellieden met hun eigen familiewapens, zoals Jean de Villeneuve uit Masnosque (1642, Frankrijk) en Raymond Gaufried de Castelane (1266-1304), in die tijd bekende edellieden. Moeder Maria overlijdt in 1818, Mien is dan pas 5 jaar oud. Vader Jan van Voorthuyzen hertrouwt en krijgt nog 5 kinderen.

Willemina krijgt gezondheidsproblemen en Coen Rahder ontvlucht in 1843 de stad Amsterdam om met zijn jonge gezin in Baambrugge te gaan wonen. Hij huurt daar de buitenplaats ‘Valck en Heining’ aan het riviertje de Angstel. Zijn schoonouders hebben er aan de noordzijde hun eigen buiten ‘Geinwensch’.  Het stroomgebied van de Utrechtse Vecht, Angstel en Gein is vanaf de 17e en 18e eeuw een ware lustwarande. Langs de rivieren liggen vele tientallen buitenplaatsen die rijke kooplieden uit het Amsterdam van de Gouden eeuw daar hebben gebouwd. Toch blijft Coen zoeken naar een nieuwe uitdaging en een nieuwe toekomst. Dan valt zijn oog op de turfwinning in Drenthe.

Uit: “Hoe de Rahders Drenthe veranderden”

Jonkvrouw Maria Anna de Villeneuve

Eén gedachte over “Jonkvrouw Maria Anna de Villeneuve”

  1. Interessant om te lezen. Wellicht ook interessant om te weten is dat de familie de Villeneuve gelieerd is aan de stichteres en de regentenfamilie van het Hofje van Mevrouw van Aerden te Leerdam. In 2022 is het 250 jaar geleden dat het hofje geopend werd. Er komt volgend jaar dan ook een publicatie uit over het hofje. De verwachting is dat de familie de Villeneuve uitvoerig genoemd wordt in dit boek. Mocht je op de hoogte willen blijven hiervan dan kun je je eenvoudigweg abonneren op onze nieuwsbrief (uiteraard gratis) van onze vereniging: historischeverenigingleerdam.nl
    Overigens is jouw voorvader D.M. de Villeneuve (1728-1812) gehuwd met een nicht van mijn voormoeder. Dus ergens gezien zijn we dan volgens mij ergens familie van elkaar.
    Hartelijke groet,
    Peter van Rooden

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: